Posted on

Cathedral of Light

When they first came to see us, our clients were still very much in love with their central village Victorian family home in Cambridgeshire with its lovely period features, large, mature garden and excellent location.  However, the house was typical of many Victorian villas in that it had some generously sized rooms, but the kitchen at the rear was crowded and a failing conservatory meant that the stunning views to the garden weren’t optimised.  The house lacked a large, open plan cooking, dining and relaxing family space that united the house successfully with the garden and which could be a place where our clients and their adult children could congregate.

We were also tasked with updating three bathrooms, the creation of a cloakroom and a better utility room setup as well as new joinery throughout. A new patio, outdoor kitchen upgrade and driveway were also required. 

Following our now well established design process, we showed our clients a spectrum of design concepts and ultimately, through a collaborative approach with the client, one direction was selected and developed to take forward for planning approval.  Our interior designers worked closely with the architectural design team to create a cohesive aesthetic throughout befitting this lovely period property, whilst bringing it fully up to date.  The chosen design was brought to life ahead of the build, in the form of our photorealistic visuals, enabling the client to really understand the vision for the new space, the materials and finishes selected as well as a myriad of other details that make up a project of this nature.

For the interior, we opted for a palette of natural materials including contemporary washed oak with juxtaposed with chalky greys, greens and pinks throughout the house for cabinetry and wardrobes and feature walls.  Walls throughout are decorated in Little Greene’s light chalky paintwork in soft greys.  Inspired by the atrium, detailing is picked out throughout the house in black iron, and used for cabinet handles, drawer pulls, door furniture and bathroom details.

Creating well defined zones within the extension, as well as flooding the space with natural light was central to our design.   The addition of a huge T-shaped atrium provides a stunning focal point to the newly created space and really opens up the back of the house, without the need for additional support, which in turn enabled a very large space to be achieved.  The black steel detailing of the atrium is picked out in the dramatic oversized French doors as well as key interior elements such as bespoke Crittall-style  doors and kitchen shelf door fronts.

A bespoke pantry housing a coffee station with Nespresso pod storage, wine storage, including vintage wine crates, a wine cooler and charcuterie and herb hooks lines one wall and features a lightly veined quartz worktop and matt subway tiles.  Cooking is focused in one practical zone, set against a feature exposed brick wall, carefully sourced to mirror the original brick of the house whilst a generous island with deep drawers is kept clear for entertaining, breakfasts and casual coffees. An entire wall of cabinetry conceals am integrated sink and laundry station.  A lighting scheme comprising spotlights, downlighters, pendants and under cabinetry lighting allows different ambiances to be achieved dependent on the time of day and occasion. The kitchen taps were sourced from Perrin and Rowe and satin brass drawer pulls and cupboard latches were picked out to coordinate in satin brass.

Sawn oak wideboard flooring as well as vintages style encaustic floor tiles delineate the different zones of the space.

The former dining room has been updated with new flooring and bespoke joinery to create a cosy snug for reading and watching TV.  The design also cleverly incorporated a smart new contemporary cloakroom with inky blue walls and a contemporary take on the victorian tiles in the adjacent hallway and understairs pull out storage. 

Electrical socket and switch plates have all been updated in the Focus Ambassador satin brass plate throughout.

 

New Accoya windows and an updated colour palette in soft sage greens and pinks in the master suite ensure that the room is relaxing and indulgent whilst the en-suite features a stylish console basin, traditional sanitaryware and beautiful aged brass fittings from Aston Matthews. A Mandarin Stone herringbone floor adds contemporary interest to this lovely, bright room.

The second floor suite, comprising a bedroom and separate bathroom has been fully refurbished in soft tones of greyed oak, a muted grey decorating palette and industrial-inspired brass and sanitaryware offering a quiet, contemporary statement with sweeping views across the garden. Stylish Mandarin Stone wall tiles line the shower enclosure and striking Crosswater Union brassware completes the look in a chrome black finish. Bespoke wardrobes complete one wall topped off with smart black metal handle detailing.  Echoing the contemporary rustic look and feel of the kitchen, rustic greyed oak flooring from Havwoods is also used for the landing, bedroom and bathroom.

A stylish new family bathroom maintains this light, modern aesthetic through the use of glazed subway tiles and feature chrome brassware.

 

The project was completed with new hard landscaping – a sandstone terrace and refurbished outdoor kitchen, contemporary exterior lighting to the extension and the barn style garage and topped off with a new yorkstone gravel driveway.

We are really pleased with the final outcome and wish our clients and their family many happy years ahead in their ‘new’ home.